Finance Artikelen

Alles over boekhouding, leasen, beleggen en internetbankieren

CMA; het hoe en wat

2 min gelezen

CMA staat voor Certified Management Accountant, een unieke en groeiende professionele referentie in de accountant industrie.

In tegenstelling tot CPA’s (Certified Public Accountants) werken CMA’s in de hoedanigheid van management accounting. Simpel gezegd, ze zijn meesters in de kritische besluitvorming in het bedrijfsleven. Meesters die niet alleen het ‘wat’ achter cijfers begrijpen, maar ook het ‘waarom’. In tegenstelling tot hun CPA-tegenhangers richten de CMA’s zich meer op de financiële planning, ondersteuning bij besluitvorming, analyses en professionele ethiek.

Welke taken vervullen CMA’s?

De meest voorkomende gebieden waarin CMA’s werken zijn onder meer corporate finance,- management accounting,- corporate governance,- technologie,- en strategieteams binnen een organisatie. In deze functies is de rol van een gecertificeerde management accountant het analyseren van gegevens uit verschillende bronnen en het construeren van manieren waarop de organisatie hun prestaties kan verbeteren. Dit houdt vaak in dat u diep in de cijfers moet duiken voor interne beoordeling en budgetanalyses om investeringsmogelijkheden te identificeren.

CMA’s bereiden niet alleen verschillende soorten financiële overzichten voor, maar analyseren ze ook, zoals kasstroomoverzichten en balansen aan de hand van lean yellow belt strategieën. CMA’s bieden niet alleen inzicht, maar werken samen met de senior managers van een bedrijf om deze strategieën voor te stellen en uit te voeren. CMA’s zijn verantwoordelijk voor het leiden van een bedrijf naar financiële kracht en groei.

Veelvoorkomende CMA-banen

De CMA-aanduiding kan veel deuren voor je openen. In tegenstelling tot CPA’s die doorgaans belasting- en controlewerkzaamheden uitvoeren, hebben CMA’s een breed scala aan functies waarvoor ze gekwalificeerd zijn.

Enkele functietitels die CMA’s vaak hebben, zijn onder meer , Financieel directeur, VP Financiën, Financieel strateeg, Accounting Manager, Kosten- of bedrijfsaccountant, Personeel en senior accountant of Corporate Controller.