Finance Artikelen

Alles over boekhouding, leasen, beleggen en internetbankieren

Dit kan je met een brandverzekering

3 min gelezen

Dit is de nachtmerrie van elke man en vrouw op aarde. Het idee dat je huis in brand staat. Niemand wil dat dit gebeurt, zeker niet zonder ernstige schade aan te richten. Daar zijn talloze voorbeelden van: men is bezig met het bouwen van mooie dingen, maar op een sombere dag kwam de brand en werd het hele proces weer op nul gezet. Dit leidt meestal tot enorme materiële en immateriële schade. Hierop is gelukkig door een samenwerking van vele maatschappijen een gedeeltelijke oplossing voor bedacht. Een brandverzekering, dit zorgt ervoor dat je minder getroffen wordt dan het worst case scenario. Dit zorgt ervoor dat je niet helemaal op 0 hoeft te beginnen maar alvast een klein zetje in de rug krijgt richting weer een normaal leven. 

Een brandverzekering is een verzekering waarbij je vaak een vast bedrag betaalt die je deels dekt in het erge geval dat er brand ontstaat op jouw woonadres. Ook bedrijven kunnen een brandverzekering nemen. Zij doen aan brandverzekering vergelijken om de voor hen best passende verzekering te krijgen. Als jij een extreem grote loods gebruikt terwijl je weinig brandbare spullen hebt betaal je liever niet en hoop je dat je wat korting krijgt of minder hoeft te betalen voor het aantal vierkante meter. Andere bedrijven hebben weer enorm veel van dit soort stoffen en hebben ook liever dat ze weinig betalen, alleen het is wat eerlijker dat dit soort bedrijven meer moeten betalen omdat het risico hoger ligt. Sommige maatschappijen houden daar rekening mee en andere niet.

Wat wordt er gedekt met materiële schade?

Bij een brand ontstaat er enorm veel materiële schade. Delen hiervan worden vergoed door jouw verzekering. Er zit alleen natuurlijk wel verschil per verzekering. Sommige mensen hebben een woonverzekering waarbij ook brand gedekt wordt en andere hebben wel een echte brandverzekering. Als je een aparte verzekering voor brand hebt zal er ook meer en duidelijker vergoed worden bij catastrofes als dit. Veel verzekeringen hanteren een bepaald schema van spullen met een bepaalde afschrijving. Als jij kan bewijzen dat jij een bepaalde samsung tv hebt kan er in het schema worden gezien dat een samsung tv uit 2017 economisch gezien 5 jaar mee gaat. Dus na 5 jaar staat deze op 0 euro en krijg je er niks meer voor. De discussie is natuurlijk dat een tv veel langer meegaat maar de nuance is hierbij ook weer dat als je de tv zou verkopen zou je er vrijwel niks voor krijgen. Dit is een methode die veel verzekeringen gebruiken. Stel je moet een hele muur in je huis vervangen, dan wordt vaak in overleg wel gewoon het hele bedrag vergoedt. Je kan dus nog beter uit zijn met een brand aan de buitenkant van je huis dan aan de binnenkant omdat je aan de buitenkant vaker het hele bedrag terug krijgt dan aan de binnenkant. 

Wat wordt er gedekt met immateriële schade? 

Zoals bekend ontstaat er dus enorme schade bij een brand. Waarbij vele mensen denken dat dit uitmondt in een kapot huis e.d. komt er ook enorme materiële schade bij kijken. Die ene ketting van je overleden oma die je nu niet meer hebt. Het feit dat je nu tegen een burn-out aan zit omdat je er totaal niet op voorbereid was. Hier kan je bij sommige verzekeringsmaatschappijen zeker wel gedekt voor zijn. Sommige maatschappijen helpen ook met bijvoorbeeld slachtofferhulp. Dit heb je namelijk vaak wel nodig na een brand. Ook wordt er wel eens geholpen met bijvoorbeeld een financieel adviseur die je helpt weer opnieuw te beginnen.