Finance Artikelen

Alles over boekhouding, leasen, beleggen en internetbankieren

Financiële voordelen van een elektrische auto

3 min gelezen

De afgelopen jaren is elektrisch rijden een stuk populairder geworden in Nederland. Een elektrische auto stoot gemiddeld 35% tot 55% minder CO2 uit dan een vergelijkbare benzineauto. Wanneer je kijkt naar het milieu, is elektrisch rijden dus zeker aantrekkelijk. Maar waar het de meeste mensen natuurlijk écht om gaat, is de portemonnee. Dat is dan ook de vraag die veel mensen stiekem hebben over elektrisch rijden; Wat scheelt het in de kosten?

Bijtelling van elektrische auto’s

Wanneer je privé meer dan 500 kilometer rijdt in je zakelijke auto, krijg je te maken met de bijtelling. In dat geval is elektrisch rijden ook aantrekkelijk. Als je namelijk aan die 500 privékilometers zit, krijg je te maken met de bijtelling. Dat percentage van die bijtelling tel je dan bij je belastbare inkomen op. De bijtelling van benzinevoertuigen ligt op 22%. De bijtelling voor volledig elektrische voertuigen ligt op 8%, mits deze onder de €45.000 waard is. Komt de waarde boven de €45.000 uit, dan heb je te maken met 22% bijtelling net zoals bij benzinevoertuigen.

Belasting van Personenauto’s en Motorrijwielen en wegenbelasting

Wanneer je een nieuwe auto koopt of leaset betaal je in Nederland ook Belasting van Personenauto’s en Motorrijwielen, beter bekend als de BPM. Om uit te rekenen hoe veel BPM jij betaalt voor een nieuw voertuig, is een rekensom. In die rekensom wordt er gekeken naar hoe veel CO2 jouw voertuig uitstoot. Op basis daarvan wordt bepaald hoe veel jij betaalt. 

Het grote voordeel van een elektrische auto is dat deze geen CO2 uitstoot en dat deze voertuigen dus zijn vrijgesteld van deze vorm van belasting. Ook betalen eigenaren van elektrische auto’s geen wegenbelasting. Dit zijn dus ook twee belangrijke financiële voordelen van elektrisch rijden.

Gebruikskosten van een elektrische auto

Doordat de elektrische auto nog maar een aantal jaar op de markt is, zijn de kosten voor het gebruik nog niet geheel bekend. Wel is bekend dat de kosten in onderhoud een stuk lager zijn dan de onderhoudskosten van een auto met een verbrandingsmotor. Gemiddeld zijn die kosten 35% lager wanneer je een elektrische auto hebt. De hoofdreden hiervan is dat er is een elektrische auto simpel een stuk minder onderdelen aanwezig zijn. Met een laadkabel en een laadpaal laad je altijd gemakkelijk je elektrische auto op. De kosten voor elektrisch laden zijn in vergelijking met benzinekosten ook een stuk lager

Hoe snel verliest een elektrische auto zijn waarde?

Hoe lang de accu’s van elektrische auto’s het over het algemeen volhouden is nog niet officieel bekend. Wat wel bekend is, is dat jij als leaserijder geen last zult krijgen van de verkortende levensduur van de accu. Wat natuurlijk wel belangrijk is, is wat jouw elektrische auto nog waard is na dat je er een aantal jaar gebruik van hebt gemaakt. Wat dat betreft zit je wel goed. De vraag naar tweedehands elektrische auto’s stijgt namelijk. Dit komt omdat veel elektrische auto’s nieuw een hoop geld kosten. Doordat de vraag er naar stijgt, gaat de waarde ook wat omhoog. 

Wel is het goed om bij de aanschaf van een elektrische auto eerst wat onderzoek te doen naar de levensduur van de accu. Zo kun je toch inschatten waar je aan begint.Bron: Cable Soolutions