Finance Artikelen

Alles over boekhouding, leasen, beleggen en internetbankieren

Gebruik je netwerk!

2 min gelezen

In Nederland zijn er vorig jaar meer dan 200.000 bedrijven opgericht. Dit aantal is mogelijk omdat we in een economie en staat leven die het oprichten van een bedrijf ondersteunen. Het is van groot belang dat er constant nieuwe bedrijven op de markt komen, op die manier creëer je concurrentie en dat leidt weer tot lagere prijzen voor de consumenten. Een deel van de bovenstaande opgerichte bedrijven bestaat dan ook uit zzp’ers. Dit zijn mensen die zichzelf beschikbaar stellen voor een loon wat zij bepalen. Dit kan van alles zijn, zoals een schildersbedrijf of een computerprogrammeur. Het grote deel van de mensen dat zzp’er is geworden heeft dit te danken aan zijn of haar netwerk. Het oprichten van een bedrijf zonder personeel is lastig. Je moet je markt weten te vinden en daarnaast moet je je kennis ergens vandaan halen. Dus hoe gaat dat in z’n werk?

Het oude netwerk

Veel zzp’ers beginnen met geld vragen voor hun werk omdat ze ergens goed in zijn of omdat ze een gat in de markt zien. Dit zijn beide goede momenten om te starten met het verdienen van geld, maar het haalt niet weg dat je eerst een goed gereguleerde stroom afnemers moet hebben, ofwel consumenten. Deze mensen gaan de eerste paar jaar van je bedrijf een kleine cirkel zijn die zich langzaam uitbreidt. Mensen zoeken vertrouwen, niet alleen in het persoonlijke leven maar juist ook in zaken doen! Ze vertrouwen je als je deel uitmaakt van hun persoonlijke netwerk. Vroeger ging dat vooral van mond tot mond maar dat is tegenwoordig anders.

Tweet tot tweet

U leest het goed. Social media is een van de krachtigste tools om uw netwerk uit te breiden. Ik heb het dan niet alleen over LinkedIn of Twitter, maar juist ook sites zoals zzpdaily.nl. Dit soort sites helpen je niet per se met klanten vinden, maar met het delen en zoeken van tips omtrent de zzp’er hoek. Het is lastig om kennis te zoeken in de eigen sociale cirkel als deze klein is en niemand erin ooit een eigen bedrijf is begonnen. Leer het daarom online! Tips over boekhouden en het wel of niet uitbesteden van taken kan je vinden op deze site. Daarnaast zijn er ook tips te lezen over het betalen van belastingen. Je kan als zzp’er veel immers veel afschrijven op je bedrijf, waardoor je er geen belasting over hoeft te betalen.