Finance Artikelen

Alles over boekhouding, leasen, beleggen en internetbankieren

Gouden munten: dit zijn ze waard

4 min gelezen
goud munt

De meeste mensen houden zich niet zo bezig met het wel en wee op de internationale beurzen en zijn met andere dingen bezig dan de financiële wereld. Maar als je toch een beetje oplettend bent geweest heb je de afgelopen jaren vast opgemerkt dat er een enorme opleving gaande is in de goudhandel. Goudbaren, gouden munten en andere gouden objecten worden aan de lopende band verhandeld. En dat is makkelijk te verklaren: goud heeft een redelijk vaste waarde, is niet onderhevig aan economische (monetaire) systemen en kan gezien worden als een veilige investering voor later. Er is ook al vrij veel bekend over de goudprijs an sich, maar er is nog niet zoveel informatie beschikbaar over de voordelen van gouden munten. En dat terwijl het steeds vaker voorkomt dat investeerders in goud munten kopen. In dit artikel gaan we wat verder in op de verschillende gouden munten, en hun waarde.

goud munt

Voordat we de verschillende soorten munten gaan bespreken, is het goed om eerst wat algemene feiten over het handelen in gouden munten uit de doeken te doen. Het grootste voordeel van gouden munten is dat ze per definitie een goudwaarde hebben. Deze waarde (de goudprijs) is niet afhankelijk van wat er op de beurs gebeurt, en staat los van het monetaire systeem. Het feit dat gouden munten goud bevatten, is dus al een grote pre. Daar bovenop komt – in tegenstelling tot bijvoorbeeld goudbaren – de handelswaarde. Veel gouden munten zijn onderdeel van een collectie, of hebben een bepaalde geschiedenis. Dat maakt dat de meeste munten ontzettend makkelijk te verhandelen zijn. Er is simpelweg veel vraag. En deze vraag kunnen we onderscheiden in vier categorieën. 

Gouden munten: voor ieder wat wils

In de enorme wereld van de goudhandel – en dan specifieker de handel in gouden munten – zijn er ook eindeloos veel soorten handelaren en geïnteresseerden. De vraag naar goud en gouden munten is altijd groot geweest, maar is, vooral door het wereldwijde financiële systeem dat de laatste jaren wankelt, nu groter dan ooit. Om voor jou als lezer een beetje structuur aan te brengen in deze handelswereld, hebben we hieronder de vier categorieën binnen de handel in gouden munten uiteengezet:

‘Troy Ounce’-munten

Deze gouden munten zijn misschien wel het meest bekend. Troy ounce is een internationale gewichtsmaat voor verschillende edelmetalen. De naam Troy is er in verwerkt als verwijzing naar Troyes, een stad in Noord-Frankrijk, waar in de 15e eeuw al gehandeld werd in goud. Veel beleggingsmunten vandaag de dag bevatten om en nabij één troy ounce goud (wat omgerekend neerkomt op 31,103 gram. Een bekend voorbeeld van zo’n troy-ounce munt is de Krugerrand. Deze wordt al sinds 1967 geslagen in Zuid-Afrika, en bevat precies één troy ounce goud. Dit is een zeer verhandelbare en populaire munt: in 1980 was deze munt goed voor 90 % in de internationale handel. Andere bekende voorbeelden zijn de gouden Maple Leaf (Canada) en de Philharmoniker (Wenen). Deze munten hebben hun goudwaarde, maar behoren ook tot een collectie (vanwege het jaar waarin ze geslagen worden, het land van afkomst, en de diversiteit in vormgeving). Ook worden er geregeld jubileum munten geslagen in relatief kleine oplage.

‘Kilo’-munten

Naast de kleinere troy ounce-munten zijn er ook kilo-munten. En de naam zegt het al: deze munten zijn erg groot, maken dus per definitie niet deel uit van het betaalverkeer, en bestaan uit een kilo goud. Deze munten worden vaak in kleine oplage geslagen door bekende munthuizen van over de hele wereld. Ze worden gebruikt door beleggers, maar nog meer door investeerders op de lange termijn. De kilo-munten zijn in die zin te vergelijken met goudbaren. Je koopt een munt van een kilo, slaat hem veilig op, en verkoopt het weer met een goede winst. Maar omdat dit soort munten ook nog een eigen ‘identiteit’ heeft, kunnen ze nog meer opleveren, naast enkel de goudwaarde. Een bekende gouden kilo-munt is de Australische Kangaroo.

Verzamelmunten

De volgende soort munt is de verzamelmunt. Deze munten zijn bij uitstek geschikt om te verhandelen in de verzamelwereld. Er zijn bijvoorbeeld verzamelaars die helemaal gek zijn op oude, in onbruik geraakte munten, of in jubileum-uitgaven. Denk daarbij aan het gouden tientje van Wilhelmina, dat geslagen werd tussen 1892 en 1933. Naast de goudwaarde, die uiteraard per definitie vertegenwoordigd is in gouden munten, hebben dit soort munten dus vooral een verzamelwaarde. En dat kan – bij een verzamelaar die de munt graag in zijn collectie opneemt – nog veel meer winst opleveren dan alleen de goudwaarde zou kunnen doen. Een ander voordeel: je handelt in iets dat geschiedenis heeft, een verhaal. Het maakt het investeren in goud dus minder abstract, en het kan interessant zijn om je in de materie te verdiepen. Deze verzamelmunten zijn overigens niet alleen maar van waarde als ze historisch zijn. Ook (speciale) 1 euro munten, 2 euro munten, of guldens van de laatste lichting kunnen voor een verzamelaar net de lang gezochte aankoop zijn.

Oud wisselgeld

Dan is er nog de vierde categorie, oud wisselgeld. Deze categorie hebben we niet toegevoegd omdat er een levendige handel bestaat in oud wisselgeld, maar om je te informeren over de waarde dat oud wisselgeld nog steeds heeft. Veel mensen denken namelijk dat de oude Franken, Marken of Guldens die ze ergens in een la hebben liggen, geen waarde meer hebben. Maar dat hebben ze zeker nog. Want munten die in het betaalverkeer geen waarde meer hebben, kunnen dat voor een goudhandelaar of juwelier nog steeds hebben. Oud wisselgeld is dus belangrijk om te bewaren, en neem het een keer mee naar een erkende goudhandelaar.

Meer vragen over goud, of benieuwd naar een erkende goudhandel? Kijk dan even op de website van www.contant-inkoop-goud.nl en laat je verrassen door de mogelijkheden.