Finance Artikelen

Alles over boekhouding, leasen, beleggen en internetbankieren

Manieren om een woning te kunnen financieren

4 min gelezen

Wanneer je na maanden zoeken eindelijk je droomhuis hebt gevonden is het tijd om te kijken hoe je deze woning gaat betalen. Een woning is waarschijnlijk de grootste aankoop die je in het leven zult doen. Het is dan ook belangrijk om goed na te denken over hoe je deze aankoop gaat kunnen financieren. Er zijn namelijk een aantal verschillende mogelijkheden hoe jij een woning kan financieren. Hier vind je een aantal van deze mogelijkheden. Natuurlijk is het ook mogelijk om de verschillende financieringsmogelijkheden met elkaar te combineren.

Het gebruik van eigen vermogen

Het is altijd handig om geld te sparen om een vermogen op te bouwen. Met dit gespaarde geld kan je dan ook (een deel van) je woning financieren. Het gebruik van je eigen vermogen is enorm handig, aangezien je hierdoor minder geld hoeft te lenen, waardoor je dus ook minder rente hoeft te betalen aan de geldverstrekker. Ook verlaag je hiermee je betaling betaling in box 3. Het belangrijkste nadeel van je eigen vermogen gebruiken is dat je hierdoor een stuk minder geld over hebt voor andere aankopen. Het is dan dus ook belangrijk om te kijken naar de toekomst. Wanneer je eraan denkt om de komende tijd een bepaalde aankoop te doen, dan is het handig om te kijken of het niet verstandig is om wat extra geld te lenen zodat je de aankoop die je wilt doen ook nog kan financieren zonder extra geld bij te lenen.

Schenking

Tegenwoordig is het ook mogelijk om een woning te financieren met behulp van een schenking van je ouders. Ouders mogen namelijk een eenmalige schenking doen van €102.010 wanneer hun kind tussen de 18 en de 40 jaar oud is en een woning wil kopen. Het geld mag dan ook enkel gebruikt worden voor de aankoop, verbetering of onderhoud van een eigen woning. Over het geld wat wordt geschonken hoeft dan ook geen schenkingsbelasting te worden betaald. Wanneer je ouders geld los hebben staan en dit aan jou willen doneren, dan is het dus zeker een handige manier om een woning te financieren.

Hypotheek

Over het algemeen zien we dat bij de meeste mensen hun eigen vermogen en/of schenking niet genoeg is om de gehele woning te kunnen betalen. Geld lenen is dan ook een logische optie wanneer dit het geval is. Wanneer je op een hypotheek aan het zoeken bent is het altijd belangrijk dat je op zoek gaat naar de voordeligste hypotheek. Het lenen van geld kost namelijk geld. Helaas is er geen hypotheek die het goedkoopst is voor iedereen. De hoogte van de hypotheekrente wordt namelijk gebaseerd op verschillende factoren, waaronder je inkomen en het risico dat de geldverstrekker neemt door jou geld te lenen. Het is dus belangrijk dat jij goed op zoek gaat naar de laagste hypotheekrente voor jouw persoonlijke situatie. Om de goedkoopste hypotheek te vinden zijn er aantal handig trucjes die je kan inzetten.

Pronken over je salaris

Natuurlijk houdt niemand ervan om op te scheppen over hoeveel geld ze verdienen. Echter laat een stabiel inkomen wel zien dat de kans groot is dat je een lening terug kan betalen. Hierdoor zien de hypotheekverstrekkers dat het risico dat ze nemen beperkt wordt, waardoor ze over het algemeen bereid zijn om een lagere hypotheekrente te hanteren.

Vergelijken

Het is altijd belangrijk om de verschillende aanbieders met elkaar te vergelijken. We zien dan ook dat veel mensen naar hun huidige bank gaan om daar een hypotheek af te sluiten. Echter is dit in veel gevallen niet de goedkoopste optie. Door de verschillende hypotheken online te vergelijken zul je zien waar de hypotheek die jij wilt het goedkoopste is. Zo weet je zeker dat je nooit teveel zal betalen.

Laat je adviseren

Wanneer je zelf weinig verstand hebt van financiën en leningen, dan kan het handig zijn om een hypotheekadviseur in te schakelen om je te helpen. Het voordeel hiervan is dat deze hypotheekadviseur een onafhankelijk advies op maat geeft over de mogelijkheden die jij hebt. Zo weet je 100% zeker dat jij de perfecte hypotheek vindt voor jouw persoonlijke situatie. Hiernaast krijg je in veel gevallen ook nog hulp tijdens het daadwerkelijk afsluiten van je hypotheek.

Het financieren van een woning kan dus op verschillende manieren. Het opbouwen van een eigen vermogen kan ervoor zorgen dat je veel minder rente hoeft te betalen in de toekomst. Denk dus altijd goed na of het financieel haalbaar is om de woning op dat moment te kopen. In sommige gevallen kan het verstandiger zijn om nog een paar jaar te wachten, zodat je minder geld zal hoeven te lenen.