Finance Artikelen

Alles over boekhouding, leasen, beleggen en internetbankieren

Profiteer van de overwaarde hypotheek

2 min gelezen

Na een grote verbouwing is de kans groot dat jouw woning meer waard is. Vooral als je jouw woning tegen een laag bedrag aangekocht hebt, kun je met de huidige woningmarkt een grote winst boeken. Deze overwaarde wil je het liefste gebruiken voor andere doeleinden, maar vaak zit deze nog binnen jouw hypotheek. De overwaarde hypotheek kan echter met behulp van een hypotheekadviseur uitbetaald worden. Hiervoor moet je goed kijken wat de mogelijkheden zijn en welke situatie het beste bij je gaat passen. Want hoe kun je dit geld nou goed benutten en welke mogelijkheden heb je bij jouw hypotheek?

De overwaarde in de hypotheek loskrijgen

De overwaarde in de hypotheek staat vaak vast totdat je jouw woning verkoopt. Tijdens de verkoop van het huis betaal je het openstaande bedrag aan de hypotheekverstrekker en kun je de overwaarde zelf houden. Het bedrag kun je dan ook meefinancieren in de nieuwe hypotheek. Als je nog geen koopcontract hebt getekend kun je deze overwaarde ook losmaken als je in gesprek gaat met jouw hypotheekverstrekker. Hiervoor kun je bijvoorbeeld een overbruggingskrediet krijgen, waardoor alles in goede banen geleid wordt en je binnen een korte tijd jouw droomhuis kunt kopen. Tevens kun je een hypotheek oversluiten, waardoor de overwaarde vrij komt en je dit bedrag kunt investeren in bijvoorbeeld een verbouwing.

De verwachting van de hypotheekrente bekijken

Als je een nieuwe hypotheek aangaat, krijg je te maken met nieuwe voorwaarden en wellicht ook een andere rente. Het rentepercentage verschilt per aanbieder en wordt eens in de zoveel tijd ook aangepast. De verwachting hypotheekrente moet daarom ook in de gaten worden gehouden. Je kunt bij veel hypotheekadviseurs voldoende informatie vinden over de verwachtingen, waardoor je weet wanneer het de beste tijd is om de overstap te maken. De verwachting van de hypotheekrente kan jou dan helpen om iedere maand een lager bedrag te betalen bij de aflossing, waardoor het maximale bedrag ook lager uit zal vallen.

Haal meer uit de overwaarde van de woning

Je kunt met de verwachting van de hypotheekrente ook bekijken welke hypotheekvorm het beste bij je past. Er zijn namelijk meerdere vormen beschikbaar, die jou een andere manier van afbetalen geeft. Denk hierbij aan een aflossingsvrije hypotheek, waarbij je alleen de maandelijkse rente betaalt, maar ook een lineaire hypotheek met een vast bedrag per maand. Door de verwachtingen te bekijken en regelmatig opnieuw te raadplegen, zorg je dat je nooit meer te veel betaalt en ook meer uit de overwaarde van jouw woning kunt halen.