Finance Artikelen

Alles over boekhouding, leasen, beleggen en internetbankieren

Taxatie in zwolle

2 min gelezen
taxatie in zwolle

De actuele waarde van je woning vaststellen? Laat een professionele taxatie uitvoeren

Om diverse redenen kun je een bovengemiddelde interesse hebben in de actuele (markt)waarde van de woning waarvan jij de eigenaar bent. Op deze redenen komen we later terug. Belangrijk om nu te weten is dat als je je woningwaarde wenst te weten, dat je dan een professionele taxateur zult moeten inschakelen, bijvoorbeeld een specialist in taxatie in Zwolle of omgeving. Bij zo’n taxatie zullen de ligging, de grootte, de situering, de staat van onderhoud en ontwikkelingen in de markt meegenomen worden. Op basis van dat alles wordt dan de huidige waarde van je huis bepaald.

taxatie in zwolle

Goede redenen om tot een taxatie over te gaan

Er zijn verschillende goede motieven om een woningtaxatie te laten uitvoeren, te weten:

  • Als je een hypotheek wenst af te sluiten, dan kan de geldverstrekker als voorwaarde stellen dat er een professionele taxatie wordt uitgevoerd. Zo weet de geldverstrekker zeker wat de waarde is van het pand in kwestie.
  • Wanneer je je hypotheek wenst over te sluiten naar een andere bank.
  • Als je het niet eens bent met de voorgestelde WOZ-waarde van je huis.
  • Wanneer je aanspraak wilt maken op een lagere hypotheekrente.
  • Op het moment dat je je huis te koop zou willen zetten.

Door wie laat je je taxatie bij voorkeur uitvoeren?

Dat je voor een woningtaxatie een professionele externe taxateur dient in te zetten staat buiten kijf. Nu is het echter wel zo dat je even goed moet opletten welk taxatiebedrijf je inzet voor jouw klus. Zo moet een gekwalificeerde taxateur altijd geregistreerd staan in het NRVT (Nederlands Register Vastgoed Taxateurs). Als daarvan bij een taxateur geen sprake is, dan kun je diegene beter niet inschakelen. Verder heeft het de voorkeur als je taxateur is aangesloten bij het NWWI, oftewel het Nederlands Woning Waarde Instituut.