Finance Artikelen

Alles over boekhouding, leasen, beleggen en internetbankieren

Wat is samengestelde rente?

2 min gelezen

Samengestelde rente is de rente op geld berekend over zowel de initiële inleg als de opgebouwde rente uit voorgaande perioden.

‘Rente op rente’ of de kracht van samengestelde rente, is al beschreven door Simon Stevin in 1582 in zijn werk Tafelen van Interest. Het laat een bedrag sneller groeien dan wanneer men alleen rente rekent over de initiële inleg. Dit wordt ook wel enkelvoudige rente genoemd.

Samengestelde rente vermenigvuldigt geld in een versneld tempo en hoe groter het aantal samengestelde perioden, hoe groter de samengestelde rente zal zijn.

Groei

Samengestelde rente treedt op wanneer rente wordt toegevoegd aan de geïnvesteerde of geleende hoofdsom, en vervolgens wordt de rente toegepast op de nieuwe (grotere) hoofdsom. Het is in wezen rente op rente, wat na verloop van tijd leidt tot exponentiële groei.

In het Engels is deze term beter bekend als compounded interest. Compounding kan in je voordeel werken als je spaargeld en beleggingen in de loop van de tijd groeien.

Schulden

Ook kan het tegen je werken als je probeert een schuld af te betalen, dan betaal je rente over de schuld die je aanhoudt. Ieder jaar wordt bijvoorbeeld de nieuwe rente berekend over de nog openstaande som die in je boekhouding staat.

Zo een schuld staat niet alleen slecht op de boekhouding, maar het is ook slecht voor je eigen vermogen aangezien je geld verliest wat je niet had hoeven verliezen. Als de schuld niet voldoende wordt afgelost, zul je zien dat je schuld alleen maar meer toeneemt!

Fonds

Als je €1000 in een beleggingsfonds inlegt, kun je heel grof rekenen met 10% rendement. Er zitten genoeg fondsen tussen die richting de 20% met de laatste drie jaren die op 16% gemiddeld staan, waar andere fondsen het minder goed doen met 8%.

Sparen

Voor een spaarrekening is het onrealistisch om zulke hoge bedragen te verwachten in de huidige economische omstandigheden. Daarom rekent dit voorbeeld met €1000 in een beleggingsfonds. Je hoeft je niet te beperken tot fondsen. Ook via populaire aandelen investeren kun je ervoor zorgen dat je een hoger rendement behaalt dan sparen.

Na een jaar heb je 10% op €1000 verdiend. dit is €1100. Als je dit doortrekt naar het tweede jaar, verdien je weer 10% op je som. Dit nu al gegroeid naar €1210.

Als je dit tien jaar volhoudt, heb je een bedrag van €2594 verdiend. Dit is dus al meer dan je oorspronkelijke inleg. En dan rekent dit voorbeeld niet eens mee dat je wellicht maandelijks €50 of zelfs €100 inlegt in het fonds.

Calculator

Als je wil weten hoeveel je na tien jaar hebt verdiend, kun je op het internet bijvoorbeeld gebruik maken van samengestelde rente calculators van de Amerikaanse overheid bijvoorbeeld die dit voor je uitrekenen. Hierin kun je nog veel meer variabelen laten meetellen om je uiteindelijke verwachte bedrag te zien.