Finance Artikelen

Alles over boekhouding, leasen, beleggen en internetbankieren

Aandachtspunten voor een verhuurhypotheek

2 min gelezen
verhuurhypotheek

Een groeiend aantal mensen in Nederland, en dat geldt voor zowel ondernemers als particulieren, probeert slim in vastgoed te investeren om meer geld te verdienen. Een van de manieren waarop je geld kunt laten renderen, is door een pand te kopen voor de verhuur en daarvoor een verhuurhypotheek af te sluiten. Wat is kenmerkend voor deze hypotheekvariant? En wat zijn de belangrijkste aandachtspunten voor wie een geschikte verhuurhypotheek wil afsluiten?

Wat is een verhuurhypotheek?

Hypotheken voor de verhuur van woningen, zijn bedoeld om een (tweede) woning aan te schaffen, die daarna volledig en permanent wordt verhuurd. Bijvoorbeeld aan een familielid of aan je studerende zoon of dochter. Op deze manier kun je particulier beleggen en je spaargeld, dat anders op de bank verdampt, een stuk rendabeler maken! Dit klinkt allemaal mooi en aantrekkelijk. Maar er zijn wel enkele belangrijke aandachtspunten als je een hypotheek voor verhuur van een woning of pand wilt gaan afsluiten. De belangrijkste focuspunten lees je hieronder!

verhuurhypotheek

Houd er rekening mee dat je zelf geld moet inbrengen

Wie een hypotheek voor het verhuren van vastgoed wil rondmaken, zal hiervoor zelf een fiks eigen bedrag moeten inleggen. De minimale eigen inleg bij deze hypotheeksoort bedraagt 30 procent van de marktwaarde van de betreffende woning. Dan heb je het al snel, afhankelijk van de koopsom, over enkele tienduizenden euro’s aan eigen vermogen. Je moet natuurlijk wel over dit geldbedrag beschikken als je op zoek gaat naar een beleggingswoning.

Zorg voor permanente verhuur

Bij een hypotheek afsluiten voor verhuur is het van belang dat het pand wat aangekocht wordt permanent wordt bewoond. Zeker als je de afgesloten hypotheek wilt aflossen, is het van belang dat er voldoende huurinkomsten gegenereerd worden. Zorg daarom voor een permanente bewoning en voorkom zo fluctuerende huurinkomsten en daarmee financiële problemen.

Onderhoudskosten & aflossing binnen de looptijd

Vergeet niet dat eigen vastgoed kopen om te gaan verhuren ook betekent dat je onderhoudskosten gaat maken. Voor het onderhoud van een huurpand ben je als eigenaar namelijk verantwoordelijk. Verder moet je er rekening mee houden dat de hypotheek veelal binnen de looptijd afgelost moet worden. Verkijk je daarom niet op alle bijkomende kosten!