Finance Artikelen

Alles over boekhouding, leasen, beleggen en internetbankieren

De receptioniste bepaalt de eerste indruk van een bedrijf

2 min gelezen

Als je contact opneemt met een organisatie is de kans groot dat jij als eerste spreekt met de receptioniste. Hij of zij bepaalt in sterke mate jouw indruk van een bedrijf. Is de receptioniste vriendelijk, behulpzaam, professioneel en hartelijk? Dan zal deze ervaring er waarschijnlijk voor zorgen dat jij een positief beeld krijgt van de organisatie. Een goede receptioniste is natuurlijk geweldige reclame voor een bedrijf. Het spreekt dus ook voor zich dat je als receptioniste een verantwoordelijke baan hebt. Je fungeert als eerste aanspreekpunt voor iedereen van buitenaf, maar  je assisteert ook intern door het uitvoeren van licht administratieve werkzaamheden. Als receptioniste moet je dus ook heel zorgvuldig kunnen werken en een zekere mate van administratief talent hebben.

 

Wat moet ik me voorstellen bij een opleiding receptioniste?

Als receptioniste moet je over de juiste persoonlijkheid beschikken en aanleg hebben voor administratieve werkzaamheden. Tijdens de opleiding receptioniste ligt de nadruk dan ook vooral op het ontwikkelen van jouw sociale en praktische vaardigheden. Een groot deel van deze vaardigheden leer je door praktijkervaring. Maar uiteraard krijg je ook de nodige theoretische kennis en leer je te werken met administratieve computerprogramma’s.

 

Goede balans werk en privé

Een baan als receptioniste is vaak parttime. Dit is voor veel mensen een belangrijke afweging om voor dit beroep te kiezen. Je kunt je werk immers prima combineren met andere belangrijke zaken. Je gezinsleven bijvoorbeeld. Maar er zijn ook voldoende mogelijkheden om fulltime aan de slag te gaan. Je bent als receptioniste dus behoorlijk flexibel.

 

Doorgroeien in een secretariële of administratieve functie

Een baan als receptioniste biedt veel perspectief. Je kunt er uiteindelijk voor kiezen om door te groeien naar een functie als secretaresse of administratief medewerker. Dit kan heel eenvoudig door het volgen van cursussen die hier prima op aan sluiten.