Finance Artikelen

Alles over boekhouding, leasen, beleggen en internetbankieren

Een boot verzekeren, dit moet je erover weten

3 min gelezen

Een boot verzekeren, is het nu wel of niet aan te raden? Dit is een belangrijke vraag die door zowat elke (nieuwe) eigenaar van een boot wordt gesteld. Wanneer we even dieper op deze vraag ingaan zal je tot de vaststelling komen dat er een behoorlijk budget is vereist voor het aanschaffen van een nieuwe boot. Het duurt dan ook veelal een aanzienlijke tijd voordat mensen over de mogelijkheid beschikken om een dergelijke boot aan te kunnen kopen. Ben je er eenmaal in geslaagd om dat te doen? Dan is het vanzelfsprekend dat je die investering zo optimaal mogelijk zal willen kunnen beschermen. Het afsluiten van een verzekering is daarvoor echt van cruciaal belang. 

Hoe interessant is je boot verzekeren in de praktijk?

Er is de voorbije jaren heel wat gezegd en geschreven over een boot verzekeren. In Nederland is het zo dat je als eigenaar van een boot niet verplicht bent om deze te laten verzekeren. In andere landen is er wel degelijk sprake van een dergelijke verplichting. Het gaat hierbij dan vergelijkbaar met de autoverzekering wel uitsluitend om de WA-verzekering die schade indekt aan derden. In heel wat populaire vakantielanden is er sprake van een dergelijke verplichting zoals met name in:

  • Griekenland;
  • Spanje;
  • Italië;
  • Kroatië;

Ben je dus met andere woorden van plan om naar één van de net aangehaalde landen op vakantie te gaan deze zomer? In dat geval zal je tot de vaststelling komen dat je boot verzekeren geen mogelijkheid, maar wel degelijk een absolute vereiste is. Doe je dat niet? Dan kan je ook als toerist tegen een behoorlijk vervelende boete aanlopen. Hou hier dus zeker en vast rekening mee. 

Een boot verzekeren, wat zijn de mogelijkheden?

Wil je graag een boot verzekeren? Dan zal je tot de vaststelling komen dat je hiervoor een beslissing kan nemen tussen tal van diverse soorten verzekeringen. Eén van de opties waarover je beschikt is bijvoorbeeld het afsluiten van een WA-verzekering voor boten. Je boot verzekeren op deze manier kan gebeuren tegen een voordelige premie, maar je moet er wel rekening mee houden dat alleen de schade aan derden kan worden ingedekt. Heb je op een bepaald moment dus schade opgelopen aan je eigen boot waar je zelf voor verantwoordelijk bent? Dan zal je tot de vaststelling komen dat je deze schade zelf zal moeten vergoeden. Wil je dus met andere woorden graag je boot verzekeren? Vergelijk dan zeker even de verschillende bootverzekeringen die er bestaan op de markt. 

Hoe kan je de premie van je bootverzekering drukken?

Het spreekt voor zich dat een boot verzekeren in de praktijk altijd bepaalde kosten met zich meebrengt. De hoogte van de premie wordt in dit geval bepaald door verschillende zaken. In eerste instantie is er bijvoorbeeld het type boot waarover je beschikt. Hoe zwaarder het vermogen is van de boot des te hoger de verzekeringspremie standaard zal komen te liggen. Dit is echter niet alles. Daarnaast zijn ook andere factoren bepalend voor de hoogte van de premie. Denk wat dit betreft bijvoorbeeld maar eens aan het vaargebied dat je wenst evenals het type bootverzekering welke je voorkeur geniet. Al deze verschillende zaken kunnen de kostprijs van je verzekering beïnvloeden.