Finance Artikelen

Alles over boekhouding, leasen, beleggen en internetbankieren

Het belang van beleggen in fysiek edelmetaal

2 min gelezen

Beleggen in fysiek edelmetaal is een beleggingsstrategie die al jarenlang populair is. Het concept is eenvoudig: investeren in goud, zilver of andere edelmetalen om je financiële portefeuille te versterken. Beleggen in edelmetaal kan je bescherming bieden tegen economische onzekerheid, inflatie, of politieke instabiliteit. Daarnaast zou het ook een aantrekkelijk beleggings alternatief zijn voor de liefhebbers van fysiek tastbaar materieel. Maar is het echt zo’n goed idee om in fysiek edelmetaal te investeren? En welke edelmetalen zijn de beste keuzes? In deze blogpost bekijken we de voor- en nadelen. Deze website geeft u ook verdere informatie.

Voordelen van beleggen in fysiek edelmetaal

Laten we eerst kijken naar de voordelen. Een van de belangrijkste redenen waarom mensen investeren in edelmetalen, is omdat ze als veilige haven dienen. Wanneer andere beleggingscategorieën zoals aandelen, obligaties, en vastgoed minder presteren, zijn edelmetalen doorgaans stabieler. Edelmetaal biedt bescherming tegen inflatie: waardevaste beleggingsobjecten als goud en zilver zijn schaars, en hun waarde kan daarom niet zomaar verdampen. Beleggen in fysiek edelmetaal kan dan ook een verstandige keuze zijn als je je wilt indekken tegen een plotselinge financiële crisis.

Een ander voordeel is dat fysiek edelmetaal tastbaar en direct verhandelbaar is. Als je bijvoorbeeld goudstaven hebt gekocht, zou je deze gewoon kunnen verkopen aan de juiste partij. En als je het wilt gebruiken als onderpand voor een lening, is dat ook goed mogelijk. Dat is anders dan bijvoorbeeld beleggen in aandelen, waar de waarden voornamelijk elektronisch worden vastgelegd en verhandeld.

Nadelen van beleggen in fysiek edelmetaal

Natuurlijk heeft elk beleggingsproduct ook nadelen. Bij fysiek edelmetaal water en vocht bijvoorbeeld een probleem vormen, wat resulteert in corrosie en oxidatie. Om hun fysieke toestand te behouden, moeten edelmetalen opgeslagen worden in een veilige omgeving, buiten de reach van mensen en bepaalde omgevingsfactoren. Dit betekent dat juweel metaal investeringen in verzekerde faciliteiten moeten worden ondergebracht, met adequate beveiliging (zoals 24/7 bewaking en verzekering).

Een ander nadeel is dat fysiek edelmetaal vaak lage opbrengsten genereert over de lange termijn (vergeleken met andere beleggingscategorieën). Wanneer investeerders het rendement op goud in de jaren 1970 bestuderen, vonden ze dat dit nogal laag was vergeleken met andere opties, zoals aandelen en vastgoed. Ondanks de kortetermijn voordelen kunnen goud en zilver in sommige economische omstandigheden aantrekkelijk zijn om in te investeren.

Conclusie

Beleggen in fysiek edelmetaal is zeker een goede keuze als je op zoek bent naar veiligheid op lange termijn. Het biedt bescherming tegen inflatie, economische onzekerheid en politieke instabiliteit. Het is ook een tastbare belegging, waardoor je volledige controle hebt over je investering. Natuurlijk zijn er ook nadelen, zoals de noodzaak om een veilige opslagruimte te hebben en het lage opbrengstpotentieel op lange termijn. Uiteindelijk is het belangrijk om te begrijpen dat beleggen in edelmetaal geen wondermiddel is; het is slechts één optie naast vele andere. Dus voordat je beslist om in fysiek edelmetaal te investeren, overweeg goed wat je eigen doelstellingen, risicobereidheid en investeringshorizon zijn. Zo kun je een afgewogen keuze maken.

Bron: doijerkalff.nl