Finance Artikelen

Alles over boekhouding, leasen, beleggen en internetbankieren

Het opstellen van een testament

2 min gelezen

Natuurlijk wil je het liefst nog niet over je dood nadenken, maar het is wel alvast belangrijk om je erfenis goed te regelen voor later. Het liefst wil je natuurlijk zelf bepalen wat er met je erfenis gaat gebeuren en om dit te doen is het belangrijk dat je dit vastlegt in een testament. Een testament opstellen zorgt ervoor dat je alles in eigen handen hebt.

Waarom een testament?

Voor sommigen lijkt een testament misschien een beetje overbodig, maar dit is het zeker niet. Wanneer je besluit om geen testament op te stellen zal de wet bepalen wat er met jouw erfenis gebeurt en heb je dus niks in eigen handen. Voor mensen die niet getrouwd zijn kan het opstellen van een testament bijvoorbeeld enorm belangrijk zijn. Hierdoor kunnen ze namelijk hun partner recht geven op een deel van de erfenis.

Hiernaast wil je natuurlijk dat zo’n groot mogelijk deel van je vermogen naar je dierbare gaat. Echter moet je wel erfenisbelasting betalen. Een notaris kan je helpen om te onderzoeken hoe je deze belasting zo laag mogelijk houdt.

Wat staat er in een testament?

In een testament staan alle belangrijke dingen over jouw erfenis vermeld. Zo staat er in aan wie je welke spullen toe laat, kan je mensen uitsluiten van je erfenis etc. Het is dus een officieel document waarin alle belangrijke aspecten worden vermeld.

Een testament opstellen

Een testament kan je het best laten opstellen door een notaris. Ook in deze tijden kan je gewoon een notariskantoor inschakelen om je te helpen, aangezien notaris tegenwoordig wordt gezien als vitaal beroep. De prijzen van verschillende notarissen kunnen enorm verschillen en daarom is het handig om verschillende kantoren te vergelijken om de goedkoopste notaris te vinden.