Finance Artikelen

Alles over boekhouding, leasen, beleggen en internetbankieren

Hoe interessant is een incassobureau inschakelen?

3 min gelezen

Heel wat bedrijven zien zich tegenwoordig genoodzaakt om te overwegen om een incassobureau in te schakelen. Dat is het gevolg van het feit dat er steeds meer partijen zijn die er niet (tijdig) meer in slagen om hun verschuldigde facturen te voldoen. Een incassobureau inschakelen betekent eigenlijk zoveel als het uit handen geven van de invordering van je uitgeschreven factuur. Heeft deze de vervaldatum reeds ruimschoots overschreden en komt de klant niet over de brug? Dan zal je kunnen vaststellen dat een beroep doen op een incassokantoor daar mogelijks verandering in kan brengen. Wil jij ook graag ontdekken hoe interessant het inschakelen van een incassobureau nu precies is? Dan moet je zeker en vast even de hieronder terug te vinden informatie doornemen!

Wat is een incassobureau eigenlijk?

Een incassobureau is een partij die zich specialiseert in het invorderen van facturen die zijn vervallen, maar onbetaald blijven. Dit betekent in de praktijk zeker niet dat je vanaf de vervaldag meteen de factuur uit handen dient te geven aan een dergelijk kantoor. In de praktijk is het dan ook zo dat een incassobureau inschakelen pas gebeurt op het ogenblik dat er reeds verschillende pogingen door het bedrijf zijn ondernomen om toch nog zelf het geld in te kunnen vorderen. Wanneer deze pogingen niet het gewenste effect hebben zal je als onderneming wellicht niets anders meer kunnen doen dan verdere stappen te ondernemen. Een incassobureau biedt dan de perfecte oplossing. 

Wat gebeurt er bij een incassobureau inschakelen? 

Bij een incassobureau inschakelen wordt er aan jou als eigenaar of administratief verantwoordelijke van de onderneming gevraagd om de factuur in kwestie die niet wordt betaald door te sturen. Dit inclusief eventuele herinneringen die je zelf als bedrijf reeds hebt verzonden. Wanneer je dat hebt gedaan zal het incassokantoor doorgaans bepalen aan de hand van de omvang van het bedrag evenals de reeds verzonden herinneringen welke volgende stappen er gemaakt zullen worden. 

In het slechtste geval is het mogelijk dat ook een incassobureau inschakelen niet meteen soelaas zal brengen. In dat geval is het mogelijk dat het bureau ervoor zal kiezen om je door te verwijzen naar bijvoorbeeld een jurist of naar een gerechtsdeurwaarder. Let op, in dat geval is het altijd van belang om de kosten tegenover de baten af te wegen. Dat spreekt echter voor zich. 

Hoeveel kost een incassobureau inschakelen?

Nu je weet hoe een incassobureau in de praktijk precies te werk gaat is het tijd geworden om even verder te kijken. Dit meer bepaald naar de kosten die door een dergelijk bureau in rekening worden gebracht. Voor een incassobureau inschakelen geldt in de praktijk dat er niet altijd een vergoeding dient te worden betaald. Het is namelijk mogelijk dat de wanbetaler in kwestie hardnekkig vast blijft houden aan zijn motivatie om je factuur niet te betalen. 

In dat geval is het aan het incassobureau om te bepalen of zij alsnog een bepaalde vergoeding in rekening brengen. Of dit al dan niet zal gebeuren is afhankelijk van de bepalingen die zijn vastgelegd in hun voorwaarden. Wordt er door het incassokantoor gewerkt op basis van no-cure-no-pay? Dan zullen er bij het niet kunnen invorderen van de factuur geen kosten in rekening worden gebracht. Overtuigd? Neem dan direct contact op met Incassonet!