Finance Artikelen

Alles over boekhouding, leasen, beleggen en internetbankieren

Hoe los je het personeelstekort op in een accountantskantoor?

2 min gelezen

Piekdruktes, een verstoorde werk-privébalans en de constante noodzaak om te digitaliseren. Het accountantskantoor Amsterdam staat onder druk. Toch zijn de genoemde problemen niet het grootste probleem voor een accountantskantoor in Purmerend of een accountantskantoor in Genemuiden. Personeelstekorten, dat is het grote probleem waar bijna ieder bedrijf in Nederland mee zit. De hele branche heeft er last van. Talent proberen weg te kapen bij de concurrent om het schreeuwende tekort aan mankrachten te overwinnen. Het lijkt een verloren zaak, maar gelukkig kun je met je eigen mindset en creativiteit een hoop winnen.

Automatisering

Een personeelstekort is natuurlijk niet binnen een dag op te lossen, zelfs niet binnen een jaar. Het heeft tijd, geduld, creativiteit en een hele hoop innovatie nodig om het probleem volledig weg te werken. Een van de oplossingen om het personeelstekort op te lossen is door gebruik te maken van automatisering. Steeds meer kantoren ontdekken de voordelen van automatisering. Het automatisch verwerken van bijvoorbeeld documenten en banktransacties door bepaalde softwares leveren je een hoop tijdwinst op. Door deze tijdwinst kun je meer ander werk leveren, waardoor er op zijn beurt weer minder mankrachten nodig zijn. Er kan nu veel meer tijd worden ingezet in belangrijke zaken, zoals het adviseren en het tijdig bijsturen van de koers van de klant. De tijdrovende werkzaamheden zijn ineens verleden tijd en dat scheelt een hoop overwerken en chagrijnige medewerkers. 

Datagedreven werk

Wil je je accountantskantoor meer grip geven en wil je je medewerkers efficiënter laten werken? Dan is het een goed idee om je kantoor om te toveren naar een datagedreven kantoor. Door datagedreven te werk te gaan krijg je meer inzicht in je bedrijf. Zo kun je processen beter sturen, patronen herkennen en voorspellen en zelfs nieuwe verdienmodellen ontwikkelen. Je kunt sneller en gerichter reageren op klanten en je hebt meer inzicht in de strategieën van je klanten. Er zijn mogelijkheden en voordelen genog. Een datagedreven bedrijf is daarnaast ook een stuk aantrekkelijker voor jong talent dat nog op de opleiding zit of net van de opleiding af komt. Hierdoor heb je weer meer kans dat een gloednieuwe accountant voor jouw accountantskantoor kiest in plaats van die van de concurrent.