Finance Artikelen

Alles over boekhouding, leasen, beleggen en internetbankieren

Is de goudprijs overal hetzelfde?

2 min gelezen
Actuele goudprijs

Goud is een materiaal dat niet alleen gehandeld wordt in het land waar jij woont. Nee, goud is een materiaal dat over de hele wereld verhandeld wordt en het wordt ook overal gebruikt voor investeringdoeleinden, het maken van sieraden, want iedereen heeft vast wel een goud sieraad stuk thuis liggen, maar het wordt ook vaak genoeg gebruikt als ruilmiddel. Omdat een ounce goud (hoe dat genoemd wordt) overal eigenlijk hetzelfde weegt, is de actuele goudprijs theoretisch ook inmiddels overal hetzelfde. 

Het effect op de goudprijs

Naast goud hebben we nog vele andere soorten valuta en uiteraard kunnen deze verschillende valutawaarden ook een effect hebben op goud. En daarnaast kunnen ook de premies op goud per aanbieder weer verschillen. Met behulp van de actuele goudprijs kan goud over de hele wereld met elke valuta gekocht worden. Een voorbeeld: als de actuele goudprijs van goud bijvoorbeeld $60 per gram is en je was op zoek naar goud in Japan, dan kunt u met de Japanse Yen de benodigde prijs berekenen in de betreffende valuta. 

Wat dus net al verteld werd, wordt goud over de hele wereld verhandeld ook wordt goud online verhandeld. Daarom is de goudprijs ook altijd in beweging. De belangrijke knooppunten hoe een goudprijs tot stand komt zijn de Verenigde Staten, Londen, Zürich en India. Hou er tijdens het verkopen ook rekening mee dat fysiek goud doorgaan wordt gekocht voor een premie boven de actuele goudprijs. Maar als je fysiek goud wilt verkopen, dan zal je dit een prijs opleveren onder de actuele goudprijs. 

Actuele goudprijs

Hoe was dat in het verleden zo?

Sinds de loskoppeling van de dollar is de goudprijs zeer hard gestegen. In het jaar 1973 was een troy ounce, dat is 31.1 gram goud, nog $100 waard. In een kleine zeven jaar daarna, rond 1980 was de waarde van dezelfde hoeveelheid gram goud gestegen naar ruim $800. Na 1980 bleef de actuele goudprijs zo’n 20 jaar lang redelijk stabiel rond de $400 per troy ounce.