Finance Artikelen

Alles over boekhouding, leasen, beleggen en internetbankieren

Tips bij het kiezen van een accountant

2 min gelezen

Groot, middel of klein: ieder bedrijf heeft een accountant nodig. Hij regelt de geldzaken, controleert jaarrekeningen en voert financiële administratieve zaken uit. Maar hoe selecteer je de juiste? Hieronder drie tips om de juiste accountant uit te kiezen.

Verwachtingen

Het is belangrijk om de juiste verwachtingen te hebben. Zo voorkom je teleurstellingen of onbegrip. Zoek daarom dus van te voren goed uit wat de accountant precies voor jou gaat doen en wat je dus mag verwachten van hem. Basiswerkzaamheden van een accountant zijn rekeningen en afschriften controleren, financieel advies geven, en het opstellen van een samenstellingsverklaring. Maak ook duidelijke afspraken over de facturatie. Is dit per maand of per jaar, of per vraag of consult? Zodoende vermijd je ongewenste verrassingen. 

Prijzen

We komen daardoor gelijk bij het tweede punt: de prijs. Vraag verschillende offertes aan bij meerdere accountants, en ga niet gelijk in zee met het eerste bedrijf dat je tegenkomt. Ga na waarom de een duurder is en wat de een wel doet en de ander niet. Het is belangrijk om te informeren naar het opbouw tarief (uurtarief of vaste prijs), inbegrepen kosten, kosten voor vragen stellen, communicatie, en facturatie. Het is altijd handig om een voorbeeld factuur aan te vragen. Zo kun je zien hoe de facturatie er uit ziet van jouw potentiële accountant. 

Je eigen gevoel

Ook belangrijk is jouw gevoel bij de accountant. Je moet diegene kunnen vertrouwen en weten dat hij het beste met jou voor heeft. Je hebt namelijk weinig tot geen kennis over deze financiële zaken en vertrouwt het aan een onbekende toe. Echter, jij blijft de eindverantwoordelijke. Bekijk dus goed hoe fijn je geholpen wordt, of hij tijd voor je vrij maakt, de kennis die hij met jou deelt en het aantal contactmomenten. Alleen zo ga je een fijne samenwerking tegemoet. 

Vaak kiezen kleinere ondernemers hun accountant op basis van aanbevelingen van anderen. Zoek je bijvoorbeeld een accountant in Arnhem, Amsterdam, Groningen of een andere grote stad, ga dan jouw kennissen na en vraag om aanbevelingen. Zo vind je uiteindelijk de juiste accountant die bij jou past. Kijk ook eens op bvradvies.nl voor meer informatie over de werkzaamheden van accountants bij jou in de buurt.