Finance Artikelen

Alles over boekhouding, leasen, beleggen en internetbankieren

Tips voor het lenen van geld

2 min gelezen

Soms komt het voor dat mensen net dat beetje geld missen wat ze nodig hebben voor een aankoop. Je kunt er dan natuurlijk voor kiezen om een lening af te sluiten. Je kunt dan kiezen voor een persoonlijke lening of een doorlopend krediet. Bij een persoonlijke lening krijg je eenmalig een x bedrag. Bij een doorlopend krediet kun je zelf bepalen wat je opneemt. In dit artikel voorzien we jullie graag van tips over geld lenen.

Maandlasten

Bij beide leenvormen moet je uiteindelijk een maandlast kiezen. Dit bedrag moet je maandelijks betalen aan de organisatie waar jij van leent. Dit bedrag bestaat uit aflossing, maar ook uit rente. Het is dus belangrijk dat jij de lening zo snel mogelijk aflost, want dan zal het bedrag aan rente ook minder zijn. 

Looptijd

Hou goed rekening met de looptijd van de rekening en de levensduur van het goed. Koop jij bijvoorbeeld een motor met een lening met een looptijd van 8 jaar, maar jouw motor na 6 jaar niet meer goed functioneert, dan betaal je dus twee jaar voor niks.

Oversluiten

Soms kan het handig zijn om jouw lening over te sluiten. Dit is vooral zo bij het aangaan van nieuwe leningen, want op die manier hou jij je leningen overzichtelijk. Ook kan het er voor zorgen dat jij een voordeel krijgt bij je nieuwe lening die je bent aangegaan. Vaak kan je met een formule checken of het voor jou gunstig is of niet. Kijk ook naar een aflossingsvrije hypotheek.

Vergelijk

Als mensen zich bedenken dat ze geld willen lenen, dan zie je vooral dat ze eerst gaan kijken wat hun eigen bank te bieden heeft. Toch is dit niet altijd aan te raden, want banken zijn niet altijd het voordeligst met hun rekeningen.