Finance Artikelen

Alles over boekhouding, leasen, beleggen en internetbankieren

Waarop letten als je geld leent?

2 min gelezen

We kennen de zin allemaal, geld lenen kost geld. Maar er zijn nog veel andere dingen waar je op moet letten als het gaat om geld lenen. Hieronder heb ik een lijst samengesteld over wat je in de gaten moet houden bij het lenen van geld.

Alleen geld lenen als het moet of rendabel is

Om een lening te betalen moeten er inkomsten zijn. Als je geen vast inkomen hebt per maand waarmee je de lening kunt betalen dan moet je zeker geen geld lenen. Het is anders snel gebeurd dat je de lening niet kunt terugbetalen en schulden bij de bank oplopen. Maak je hiervan bewust, zodat je geen overhaaste keuzes maakt waarvan je later spijt gaat hebben.

Lees goed de voorwaarden

Een lening wordt door de meesten als eenvoudig beschouwd. Principieel is dat ook zo. Je sluit een lening af bij een geldverstrekker. Deze lening moet je in de vorm van rente terug betalen binnen een bepaalde tijd. Dit klinkt simpel, maar in praktijk kan het echter ingewikkeld zijn. Lees dus zeker de voorwaarden goed door tot dat je zeker bent dat je les goed begrijpt.

Leen alleen zoveel als je nodig hebt

Om te voorkomen dat je schulden oploopt, is het een goed idee om zeker niet meer dan nodig te lenen. Zo maak je het risico zo klein mogelijk. Als je toch in de problemen raakt, zoek je best zo snel mogelijk help. Belangrijk hier is wat je ook doet, ga niet nog een lening afsluiten. Hierdoor raak je alleen maar meer en meer in de schulden.