Finance Artikelen

Alles over boekhouding, leasen, beleggen en internetbankieren

Wat is kredietwaardigheid?

3 min gelezen

Om de vraag te kunnen beantwoorden wat kredietwaardigheid is kijken we naar de woorden in het woord kredietwaardigheid zelf. Het woord krediet betekent namelijk een lening verstrekken. Dit kan zich uitmonden in het daadwerkelijk verstrekken van een lening maar dit kan zich ook uitmonden in het iemand laten uitstellen van een betaling. Bijvoorbeeld een bekende klant van jou die je vertrouwt en nu even geen geld heeft maar wel belooft dat hij het later kan betalen. Of een leverancier waarmee je op papier afspreekt dat hij of zij 2 maanden later betaalt. Zo zorg je ervoor dat je dat geld sowieso krijgt omdat je het op papier afspreekt. Krediet kan je dus op verschillende manieren verstrekken maar het komt altijd op hetzelfde neer. Zo heb je ook waardigheid in het woord wat iets zegt over of iets gaat lukken. Hoeveel waarde mensen ergens aan hechten. Het begrip kredietwaardigheid gaat ook over de debiteurenpost op de balans van een onderneming. Dit zijn alle mensen die jij krediet hebt verleend,simpelweg kijk je dus of mensen jou wel kunnen betalen. Dit noem je ook wel 

credit management. Sommige bedrijven huren hier mensen voor in om constant achter debiteuren aan te gaan om contracten op te stellen voor de betalingen bijvoorbeeld. 

Waarom wil je als bedrijf kredietwaardig zijn?

Sommige mensen zullen denken dat het juist fijn is om niet zo kredietwaardig te zijn voor andere bedrijven omdat je dan zelf meer te besteden heb. Het is niet alleen een morele kwestie met het op tijd betalen want als jij als bedrijf kredietwaardig bent heeft dat veel voordelen. Een voordeel is bijvoorbeeld dat als een bedrijf op zoek gaat naar een potentiële klant, leverancier of ander soort samenwerking wordt dit bedrijf natuurlijk onderzocht. Als hier uit komt dat je altijd erg lang doet over betalingen en kan je wel gaan onderhandelen en beloven dat je altijd op tijd betaalt maar dan zal je door de mand vallen. Bedrijven willen dus veel meer samenwerken met bedrijven die hun beloftes nakomen met het op tijd betalen en dergelijke. 

De gevolgen van acties met betrekking tot de kredietwaardigheid?

Met kredietwaardigheid wordt er dus constant gekeken naar de post debiteuren die aangeeft hoeveel geld andere mensen of bedrijven nog aan jou moeten betalen. Een optie die veel bedrijven gebruiken is dat als mensen of bedrijven langdurig niet betalen zij een deurwaarder er op af sturen. Als dit geen succes oplevert kunnen zij een rechtszaak beginnen alleen als zij verliezen zijn alle kosten rondom de rechtszaak voor hen. Het geeft ook al snel negatieve publiciteit dus bedrijven houden hier niet heel erg van, alleen soms zijn mensen zo zeker  van hun gelijk dat zij dit als enige optie zien. In het beste geval krijgen zij dan gewoon het geld plus nog eventuele extra kosten en de debiteur is aansprakelijk voor alle gemaakte kosten rondom de rechtszaak. 

Ook een optie die veel bedrijven gebruiken is dat zij een verzekering hiervoor nemen. Hierdoor betaalt de verzekering dit terug en ben je als bedrijf niet maanden bezig met al die rechtszaken wat goed is voor je publiciteit en wat te denken van de eventuele stress die je er allemaal bij krijgt met betrekking tot de rechtzaken. Als bedrijf hou je er dus van als al je debiteuren gewoon netjes betalen.