Finance Artikelen

Alles over boekhouding, leasen, beleggen en internetbankieren

Welke kosten maak je als ondernemer?

2 min gelezen

Als ondernemer verdien je (als het goed is) geld, maar tegelijkertijd komen er ook kosten bij kijken. Gelukkig zijn veel kosten aftrekbaar, maar het is toch goed om voor jezelf op een rijtje te zetten waar je allemaal mee te maken krijgt. Welke kosten maak je als ondernemer? Hieronder vind je een overzicht.

Inschrijving bij de Kamer van Koophandel

Allereerst is het natuurlijk noodzakelijk om je in te schrijven bij de Kamer van Koophandel als je van plan bent te gaan ondernemen. Deze inschrijving kost geld, namelijk 50 euro. Gelukkig is deze bijdrage eenmalig en deze komt dus niet jaarlijks terug (zoals eerder het geval was).

Je boekhouding

Ook aan je boekhouding zul je geld kwijt zijn, zeker als je deze uitbesteedt. Je kunt er ook zelf mee aan de slag, of de hulp inschakelen van een boekhoudprogramma, maar veel ondernemers kiezen ervoor dit volledig aan anderen over te laten. Zo houd je zelf meer tijd over voor andere dingen.

Belasting

Als ondernemer krijg je te maken met behoorlijk wat belasting die je moet betalen. Er zijn verschillende soorten belasting die van toepassing kunnen zijn, zoals onroerendezaakbelasting, waterschapsbelasting en rioolheffing. Uiteraard betaal je ook een taks over je inkomen, omzet en winst. Daarnaast krijg je wellicht te maken met milieubelastingen en misschien zelfs baatbelasting of forensenbelasting.

Verzekeringen en overige kosten

Het hebben van een ziektekostenverzekering is verplicht. Bovendien dien je in sommige gevallen ook een bedrijfs- of beroepsaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Daarnaast zijn er nog meer verzekeringen die je zou kunnen overwegen; dit is afhankeljk van je situatie. Ook kunnen er nog andere kosten bijkomen. Wil je bijvoorbeeld een incassobureau inschakelen, dan kost dat vaak ook geld (tenzij je in zee gaat met een incassobureau no cure no pay). Zet voor jezelf goed op een rijtje van welke kosten er allemaal sprake is, om zo teleurstellingen te voorkomen.