Finance Artikelen

Alles over boekhouding, leasen, beleggen en internetbankieren

Zo kiest u de juiste AOV

2 min gelezen

Heeft u besloten dat u een arbeidsongeschiktheidsverzekering af wilt sluiten? Dit is nogal een dure investering, dus dan wilt u natuurlijk zoveel mogelijk informatie opzoeken over de AOV vooraf en wilt u er zeker van zijn dat u voor de verzekeringsmaatschappij kiest die bij u past. Daarom zetten wij in dit artikel een aantal zaken op een rij waar u niet moet vergeten op te letten bij het afsluiten van een arbeidsongeschiktheidsverzekering.

1. Wat is de premie van de AOV?

Wanneer u arbeidsongeschiktheidsverzekeringen vergelijkt, let u ten eerste natuurlijk op de prijs. De premie van de AOV kan enorm verschillen per soort AOV die u afsluit en aanbieder van de AOV waarbij u uw verzekering afsluit. Eén van die factoren is de wachttijd, ook wel de eigen risico periode genoemd. De wachttijd bepaalt hoe lang nadat u arbeidsongeschikt wordt de verzekering uitgekeerd wordt. U kunt ervoor kiezen om bijvoorbeeld al twee weken nadat u arbeidsongeschikt bent geworden de verzekering uit te laten keren, maar u kunt ook een aantal maanden wachten. Hoe langer de wachttijd, hoe lager de premie van de AOV. Echter geldt ook, hoe langer de wachttijd, hoe langer u zonder geld zit als u daadwerkelijk arbeidsongeschikt raakt.

AOV kiezen

2. Wat is de eindleeftijd van de arbeidsongeschiktheidsverzekering?

Ten tweede is het belangrijk om op de eindleeftijd van de AOV te letten. Een arbeidsongeschiktheidsverzekering loopt altijd tot een bepaalde leeftijd. Dit kan 68 – de pensioenleeftijd – zijn, maar het kan ook zijn dat u maar tot uw 55e of 60e verzekerd bent. Dit is natuurlijk zo omdat u naarmate u ouder wordt een grotere kans hebt om arbeidsongeschikt te worden. Hoe hoger de eindleeftijd is die bij de AOV hoort, hoe hoger de premie over het algemeen is. Echter bent u dan natuurlijk ook langer verzekerd, dus dit is een afweging die u persoonlijk moet maken en waarvan u moet bepalen wat bij uw wensen past.

3. Welke vormen en maten van arbeidsongeschiktheid worden verzekerd?

Daarnaast is het van belang om erop te letten bij welke vormen van arbeidsongeschiktheid u verzekerd bent, en vanaf welke mate van arbeidsongeschiktheid u verzekerd bent. Niet alle AOV’s dekken arbeidsongeschiktheid door dezelfde oorzaken, dus het is belangrijk om te kijken op welke oorzaken van arbeidsongeschiktheid u een grote kans denkt te hebben, en een verzekering te kiezen die hierop aansluit. Daarnaast is het belangrijk om te kijken naar vanaf welk percentage arbeidsongeschiktheid een verzekering dekt.

Meer weten over de arbeidsongeschiktheidsverzekering? Vraag dan eens meer informatie aan bij een aanbieder van een AOV, zoals www.tulpenfonds.nl.