Finance Artikelen

Alles over boekhouding, leasen, beleggen en internetbankieren

Beginnen als vastgoedinvesteerder

2 min gelezen

Sinds de huizencrisis van 2008 is de woningmarkt wereldwijd gigantisch aangetrokken. Ook in Nederland zijn woningen de afgelopen twaalf jaar een stuk meer waard geworden. Momenteel is er nog steeds een huizentekort in Nederland en er zijn veel studies die verwachten dat het in de komende jaren alleen maar zal toenemen. Het is daarom een goede tijd voor heel veel mensen om als vastgoedinvesteerder te beginnen. Maar hoe doe je dat precies? In dit artikel bespreken we hoe je kunt beginnen als vastgoedinvesteerder in Nederland.

Financieel stabiel

Wanneer je ervoor nadenkt om in vastgoed te investeren dan zul je eerst financieel stabiel moeten zijn. Vastgoed is altijd een flinke investering en dat betekent dat je er niet aan wilt beginnen als je geen geld op je rekening hebt of flink in de schulden zit. Veel studenten merken momenteel helaas dat ze door een studieschuld meer moeite hebben om een hypotheek aan te schaffen. Daarom wil je eerst mogelijke schulden af betalen en wat spaargeld opbouwen. Tegelijkertijd zijn er ook mensen die denken dat je gigantische bedragen nodig hebt om in vastgoed te beginnen. Dit is niet zozeer waar. Met tienduizend tot twintig duizend gespaard en verder geen schulden is het ook hartstikke goed mogelijk om te beginnen met een investering in vastgoed.

Hypotheek afsluiting

Net zoals bij een persoonlijk woninghuis is het bij een vastgoedinvestering ook hartstikke goed mogelijk en verstandig om een hypotheek af te sluiten. Het doel bij een vastgoed investering is dan om een positieve cashflow te creëren. Je wilt dus je investering verhuren voor een groter bedrag dan dat je er paar maand voor betaald in je hypotheek. Op deze manier heb je positieve cashflow terwijl je tegelijkertijd ook nog eens het huis afbetaald. Als je dan uiteindelijk het huis verkoopt kun je ook daar nog een flinke winst realiseren. Houdt er rekening mee dat de positieve cashflow die je hebt wanneer het gaat om één vastgoedinvestering niet gigantisch zal zijn. Daarom hebben de meest vastgoedinvesteerders de ambitie om meerdere vastgoedinvesteringen te doen en zo een vastgoedportfolio op te bouwen.

Wanneer je een hypotheek afsluit dan is het natuurlijk de vraag wat voor hypotheek je voor kiest. Aangezien je stabiliteit wilt in je cashflow is een hypotheekrente 20 jaar vast vaak de beste optie. Je kunt hypotheekrentes vergelijken op websites zoals hypotheekrente.nl.

Management

Vastgoed staat vaak bekend als een relatief passieve investering maar de realiteit is dat er best wel veel werk moet gebeuren aan het managen van vastgoed investeringen. Daarnaast zul je ook onverwachte kosten hebben als een huurder bijvoorbeeld meldt dat er iets kapot is in de woning. Vastgoed management is dus actief werken. Wanneer je heel veel vastgoedinvesteringen hebt gedaan dan kun je waarschijnlijk beter een manager inhuren omdat het anders te veel tijd en werk inneemt.