Finance Artikelen

Alles over boekhouding, leasen, beleggen en internetbankieren

Verlagen of verhogen van je hypotheek?

2 min gelezen

Het verduurzamen van je huis en het verhogen van je hypotheek zijn twee verschillende zaken, maar kunnen wel nauw met elkaar verbonden zijn. Het verduurzamen van je huis kan leiden tot een lagere hypotheek, terwijl het verhogen van je hypotheek juist extra financiële ruimte kan bieden om je huis te verduurzamen. Hier kan je meer vinden over deze onderwerpen.

Duurzame hypotheken

Het verduurzamen van je huis kan helpen om je energierekening te verlagen en tegelijkertijd bij te dragen aan een beter milieu. bovendien kan het verduurzamen van je huis ook leiden tot een lagere hypotheek, omdat sommige hypotheekverstrekkers kortingen en lagere rentetarieven aanbieden aan huiseigenaren die hun huis energiezuiniger maken. 

Er zijn verschillende manieren waarop je je huis kunt verduurzamen zoals het installeren van zonnepanelen, het isoleren van je muren en dak, het vervangen van oude verwarmings en koelsystemen door energiezuinige modellen, en het vervangen van oude ramen door energiezuinige ramen.  Als je overweegt om je huis te verduurzamen, is het verstandig om eerst een energieaudit uit te laten voeren door een deskundige. Op deze manier is er snel te zien wat er verbeterd kan worden en waar er kan worden verduurzaamt. 

Verhogen hypotheek

Waarom zou je je hypotheek bedrag verhogen? Het verhogen van een hypotheek is voor veel huiseigenaren een aantrekkelijke optie, vanwege de extra financiële ruimte die het kan bieden. Er zijn verschillende situaties waarin het verhogen van de hypotheek een uitkomst kan bieden. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat je je huis wilt verbouwen en daarvoor extra geld nodig hebt. Een andere reden kan zijn dat je andere schulden hebt, zoals bijvoorbeeld een creditcard of autolening, en je deze wilt afbetalen. In sommige gevallen kan het verhogen van de hypotheek ook een optie zijn als je een nog een huis wilt kopen en daarvoor extra financiële ruimte nodig hebt. Tot slot kan het verhogen van de hypotheek ook een uitkomst bieden als je met pensioen gaat en extra financiële middelen nodig hebt.

Hoewel een hypotheekverhoging in veel gevallen een oplossing kan bieden, is het belangrijk om goed na te denken over de gevolgen. Wanneer je de hypotheek verhoogt, zal je maandelijkse betaling hoger worden dan ervoor, en betaal je meer rente over de gehele looptijd van de lening. Het is daarom belangrijk om te overwegen of deze extra kosten passen binnen je financiële situatie. Bovendien kan het verhogen van je hypotheek gevolgen hebben voor je kredietwaardigheid en kan het moeilijker worden om in de toekomst nog leningen af te sluiten. Om deze redenen is het verstandig om vooraf altijd deskundig advies in te winnen en goed na te denken voordat je besluit om je hypotheek te verhogen.