Finance Artikelen

Alles over boekhouding, leasen, beleggen en internetbankieren

Beginnen met beleggen

2 min gelezen

Elke dag weer zijn de meeste mensen bezig met geld verdienen. Vaak gebeurt dit door elke dag weer hard aan de slag te gaan en daadwerkelijk iets te doen voor dit geld. Aan het eind van de maand komt de beloning voor dit werk en komt er weer een mooi bedrag aan salaris binnen. Helaas gaat dit salaris voornamelijk op aan vaste lasten zoals een huis, boodschappen, eten en drinken en nog meer kosten die onderdeel zijn van iemand zijn leven. Toch houden veel mensen aan het einde van de maand ook nog een leuk zakcentje over. Dit kun je uitgeven aan dingen die je eigenlijk niet nodig hebt, dit kun je op een spaarrekening zetten, maar je kunt er ook voor kiezen om het geld te beleggen. Met beleggen zet je je geld aan het werk en kan je met minimale inspanning een leuk rendement opstrijken. Wil jij ook beginnen met beleggen?

Wat is beleggen?

Beleggen is geld investeren met de verwachting dat de investering hier in de toekomst in waarde gaat toenemen. In plaats van jouw geld op een spaarrekening te zetten waar je geen of slechts een klein beetje rente op verdiend, zet je jouw geld actief aan het werk om een mooi rendement op te strijken. Er kan belegd worden in verschillende beleggingsproducten zoals aandelen, obligaties, beleggingsfondsen of aandelenfondsen. Historisch gezien levert beleggen altijd een positief rendement op, maar er moet wel rekening gehouden worden met een aantal periodes dat jouw investeringen minder geld waard kunnen worden. Het is bij beleggen dan ook vaak een kwestie van je emotie in bedwang houden. Gaan de beurzen omlaag, dan zijn de meeste mensen geneigd om gelijk hun investeringen te verkopen, om zo het verlies zo minimaal te houden. Juist in deze tijd moet een belegger rustig blijven en juist meer investeren, want koersen zijn lager, aandelen zijn hierdoor goedkoper en er kan een potentieel hoger rendement behaald worden.

Zelf beleggen of beheerd beleggen

Als je de stap wilt maken naar beleggen, dan kun je ervoor kiezen om zelf aan de slag te gaan of dit uit te besteden aan een partij. Voor mensen die enige ervaring hebben met beleggen, die zullen dan graag zelf de touwtjes in eigen handen willen hebben. Heb je nog niet zoveel kennis van de financiële markten? Dan is het verstandig om beheerd te gaan beleggen. Je betaald hierbij een partij een jaarlijks bedrag en een financieel specialist zal dan jouw maandelijkse bijdrage beleggen in verschillende diensten. Vaak kun je ook nog kiezen hoeveel risico je ten opzichte van jouw rendement wilt lopen. Overtuigd? Start dan vandaag nog met beleggen!