Finance Artikelen

Alles over boekhouding, leasen, beleggen en internetbankieren

Geld nodig en overwaarde over je huis? Verzilver het op een van deze manieren

2 min gelezen
overwaarde verzilveren

Wanneer je als senior zijnde al jarenlang de eigenaar bent van het huis waarin je woont, dan is de kans levensgroot dat je flinke overwaarde hebt opgebouwd. Met overwaarde bedoelen we het bedrag tussen de actuele waarde van je woning en de restschuld over je hypotheek. Vooral als je niet van plan bent te verhuizen is het de moeite waard om (een deel van) deze overwaarde verzilveren. Dit geldt zeker als je met spoed wat extra geld nodig hebt, om welke reden dan ook. Het verzilveren van je overwaarde kun je op verschillende manieren doen. Hieronder lees je welke manieren dat zoal zijn.

overwaarde verzilveren

Verandering hypotheek

Als je er genoegen mee neemt ‘slechts’ een deel van je overwaarde te verzilveren, dan is een verandering in je hypotheek daarvoor meestal wel voldoende. Hierbij kun je bijvoorbeeld je hypotheek oversluiten naar een andere bank, je hypotheek verhogen, een extra hypotheek afsluiten bij je huidige bank of gaan voor een krediethypotheek.

Huis verkopen en zelf huren

Indien je over een zo groot mogelijk deel van de overwaarde wilt kunnen beschikken, dan kan het een optie zijn je huis te verkopen en deze vervolgens zelf te huren. Zo heb je straks zo veel mogelijk van de overwaarde in je bezit en woon je nog steeds in hetzelfde huis. Wel zul je dan een instantie moeten vinden die je woning wil kopen en aan jou verhuren.

Een verzilverhypotheek afsluiten

Tenslotte is het een optie om voor een verzilverhypotheek te kiezen. Dit wordt ook wel een opeethypotheek genoemd. Hierbij wordt je huidige hypotheek overgesloten. Je kunt dan kiezen welk bedrag je uitgekeerd wilt hebben. Dat bedrag komt dan bovenop je huidige hypotheek.