Finance Artikelen

Alles over boekhouding, leasen, beleggen en internetbankieren

Spaarrente bereikt dieptepunt, wat nu?

2 min gelezen

Onlangs daalde de spaarrente van ING naar 0,4%. 0,4% rente over een spaartegoed is weinig, om maar gerust te zeggen: niet veel. Stel dat je duizend euro op een bankrekening hebt staan. Dan levert dit je in een jaar tijd €40 aan rente op.
Leuk natuurlijk, maar niet iets om je vermogen mee te laten groeien.
Wat zou je dan moeten ondernemen, als je nu juist wel wil dat je vermogen groeit? Sparen is daarvoor geen optie meer, want de rente daalt naarmate je vermogen stijgt. 0,1% op spaarrekeningen is ook al heel normaal.
Een alternatief voor sparen is beleggen. Hoe kun je nu leren beleggen als beginner? In dit artikel geven we je kort enkele handreikingen.

Verdiep je in beleggen
Beleggen is een breed woord. Het komt neer op investeren en vermogen spreiden. Je geeft je geld uit aan aandelen, obligaties, indices, warrants, turbo’s of vastgoed (en daarbij zijn er nog heel veel verschillende soorten van beleggingen mogelijk) en je hoopt dat je geld op die manier meer waard wordt.
Van de een op de andere dag beginnen met beleggen is niet aan te raden. Pak het rustig aan. Verdiep je in de theorie en probeer hier en daar wat uit.

Kies één tot twee beleggingsinstrumenten
Een of twee beleggingsinstrumenten zijn voldoende voor de beginnende belegger. Beginnen met beleggen is niet een kwestie van je geld doelloos in het rond investeren. Wie houdt immers in de gaten hoe het met al die losse producten gaat als je voor honderden euro’s zowel aandelen, obligaties, valuta als grondstoffen koopt?

Leer van je fouten
De meeste beleggers stoppen met beleggen zodra ze verlies maken. Dat is zonde, want daarmee gooi je eigenlijk je eigen ruiten in.
Iedere belegger maakt fouten. Iedere belegger weet hoe het is om te verliezen. Het is alleen zaak om daar een leerpunt van te maken. Verliezen hoort er nu eenmaal bij. Het is alleen zaak om vaker te winnen dan te verliezen en dat kan – net als in de topsport – alleen door je verloren partijen te evalueren en te kijken hoe het wellicht beter kan.

Beleggingsfonds
Geen zin om alles zelf uit te zoeken? Je kan je vermogen ook storten in een kant-en-klaar fonds. Zo’n beleggingsfonds wordt vaak door de eigen bank aangestuurd. Een expert op het gebied van beleggen en vermogensbeheer zal voor jou de juiste beleggingen doen. Zijn doel is hetzelfde als dat van jou: zoveel mogelijk geld verdienen. En aangezien zijn eigen bonussen ervan afhangen, mag je aannemen dat deze persoon alles op alles zal zetten om er voor jou het beste uit te slepen.

Beleggen in plaats van sparen
De banken maken het er zelf naar. Met de belachelijk lage spaarrentes wordt men gedwongen om anders met het eigen vermogen om te gaan. Beleggen is een heel goed alternatief. Maar het is wel zaak om je hierin te verdiepen alvorens te beginnen. De tips in dit artikel kunnen je daarbij optimaal helpen. Ben jij klaar om je vermogensgroei in eigen hand te nemen?