Finance Artikelen

Alles over boekhouding, leasen, beleggen en internetbankieren

Aanschaf nieuwe kentekenplaat

1 min gelezen

Als eigenaar of naamdrager van een voertuig is het niet alleen belangrijk, maar ook verplicht om voorzien te zijn van een kentekenplaat aan het voertuig. De kentekenplaten moeten volledig zichtbaar zijn, er mag dus geen trekhaken of ander zaken de letters en cijfers van de kentekenplaat belemmeren.

Met betrekking tot de kentekenplaten gelden de volgende regels:

  • Er worden voor auto’s 2 kentekenplaten geplaatst. Voor motorfietsen en dergelijke worden er 1 geplaatst.
  • Aanhangwagens, caravans (massa minder dan 750 kg) en fietsdragers moeten in het bezit zijn van een witte kentekenplaat met het trekkend voertuig erop.
  • Aanhangwagens en caravans met meer dan 750 kg massa zijn voorzien van een kentekenplaat met eigen kenteken.

Wanneer je een nieuwe kentekenplaat moet aanschaffen kun je die vinden bij een van de erkende kentekenplaatfabrikanten. Zij zijn herkenbaar aan het RDW-erkenningsschild plus de sticker met daarop “afgifte kentekenplaten”. Je kunt de adressen van de fabrikanten vinden op de website van de RDW. Ook is het mogelijk om je garagehouden of keuringsstation te vragen om de kentekenplaten voor je te bestellen.

De kentekenplaten zijn een belangrijk aspect van het voertuig. Hierdoor weet de RDW dat je in het bezit bent van de juiste kentekenplaat en dat je voldoet aan de normen van de overheid. Zonder een kentekenplaat mag je niet over de wegen.

Verder is een kentekenplaat handig voor wanneer je een kentekencheck wilt laten uitvoeren op je eigen auto. Open website van kentekecheckgratis.nl om snel een controle te doen op je auto.